vineri, 24 iulie 2015

Fotografia stradala - implicatii legislative



Un fotograf adevarat nu rateaza niciun eveniment stradal la care se intampla sa participe. Dar, publicarea fotografiei trebuie sa tina cont de o serie de reguli desprinse din legislatie:

- Nu poate fi publicată și utilizată o fotografie care conține portretul unei persoane fără consimțământul acesteia;
- Portretul poate fi utilizat dacă subiectul este fotomodel (și există, deci, o colaborare contractuală) sau a primit o remunerație în schimbul fotografiilor;
- Orice persoană are dreptul la imagine, motiv pentru care acesta/aceasta poate interzice publicarea unei fotografii care îi poate afecta integritatea personală;
- În toate cazurile persoana care consideră că a suferit un prejudiciu prin folosirea unei fotografii în care este portretizată se poate adresa instanței pentru a solicita încetarea vătămării și acoperirea prejudiciului suferit. Poate fi vorba atât de un prejudiciu material (cum este cazul în care fotografia ar fi folosită în scop comercial) cât și de un prejudiciu moral (atingeri aduse reputației, de exemplu).
- Proprietarul are dreptul de a vă interzice fotografierea, în cazul imaginilor realizate pe o proprietate privată;
- Dacă realizați o fotografie cu unghi larg de cuprindere, spre exemplu într-un parc sau în alt spațiu public, în care apar mai multe persoane, dar accentul nu este pus asupra uneia dintre ele (în sensul că nu e un portret evident), atunci nu este necesar acordul tuturor persoanelor.

Asteptam cu interes feedback-ul! 

Orice experienta (placuta sau neplacuta) poate fi lectie pentru cei care fac fotografie stradala. Invatand de la altii nici nu costa, nici nu doare!


Cititi mai multe pe Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu